bezwaar, Gemeente Vlaardingen, Marktbuurt, traditie

Marktbuurt dient officieel bezwaar in tegen afwijzing vreugdevuur

Op 2 mei 2025 hebben wij officieel bezwaar ingediend bij de gemeente Vlaardingen tegen de weigering van onze aanvraag voor het organiseren van een vreugdevuur tijdens het evenement Marktbuurt Outdoor.

Hoewel de gemeente ons een evenementenvergunning voor het Nieuwjaarsfeest op 31 december 2025 heeft verleend – inclusief kinderactiviteiten, muziek en een vuurton – is onze aanvraag voor ons traditionele Vlaardingse vreugdevuur afgewezen. De weigering is gebaseerd op een beleidsbesluit uit 2019, waarin werd gesteld dat de hulpdiensten de veiligheid van vreugdevuren niet kunnen garanderen.

Wij zijn het hier fundamenteel mee oneens. Er hebben sinds 2018 geen feitelijke of structurele veranderingen plaatsgevonden in de Marktbuurt die de situatie onveiliger zouden maken. Sterker nog: een goed georganiseerd vreugdevuur verbetert de veiligheid tijdens de jaarwisseling door het aantal spontane, ongecontroleerde brandjes te verminderen.

Zoals ook oud-burgemeester Bert Blase bevestigt
Voormalig burgemeester van Vlaardingen, Bert Blase, beschrijft in een recent artikel waarom hij destijds wel ruimte gaf voor het vreugdevuur in de Marktbuurt. Hij stelt dat het initiatief niet alleen bijdraagt aan traditie en saamhorigheid, maar ook aan veiligheid en educatie:

“De jongelui die de avond van oud en nieuw besteedden in de buurt van het vreugdevuur, trokken daardoor niet in de nacht de stad door. […] Precies die gewoonte van het fikkie stoken werd door de vreugdevuren een tandje teruggedrongen.”

Blase noemt het initiatief een voorbeeld van democratie van onderop: buurtbewoners organiseren het vuur, zorgen voor preventie, werken samen met hulpdiensten, betrekken jongeren en versterken het vertrouwen tussen bewoners en overheid. Hij vraagt zich terecht af: “Zijn dat geen goede redenen om als gemeentebestuur – als het even kan – een dergelijk initiatief niet tegen te werken maar de handschoen op te pakken en er samen wat van te maken?”

Ondersteuning vanuit veiligheidsregio’s
Ook uit het rapport van de Veiligheidsregio Haaglanden over de jaarwisseling 2023–2024 blijkt dat goed georganiseerde vreugdevuren juist bijdragen aan het voorkomen van onrust en incidenten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert bovendien dat gemeenten proportioneel moeten omgaan met de risico’s, door voorwaarden te stellen in plaats van te verbieden.

Daarnaast bestaat er een Kader Advisering Vreugdevuren van Brandweer Gelderland-Zuid en zo ook de adviezen van de OvV en de VRH, waarin wordt uitgelegd onder welke omstandigheden vreugdevuren wél veilig en beheersbaar zijn te organiseren. Zoals ook ook de Politie-Rijnmond in hun laatste advies uit 2017 aan de gemeente Vlaardingen doen.

Wat voeren wij aan in het bezwaar?
In ons bezwaarschrift stellen wij dat:

  • Het besluit is in strijd met de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in het bijzonder:
    • Artikel 3:2 – de voorbereiding van het besluit is niet zorgvuldig geweest;
    • Artikel 3:4 – het evenredigheidsbeginsel is geschonden: ons belang is onvoldoende meegewogen;
    • Artikel 3:46 – het besluit is ondeugdelijk gemotiveerd.
  • De weigering is gebaseerd op adviezen van politie en brandweer uit 2019, die sindsdien niet opnieuw zijn getoetst of onderbouwd met actuele gegevens.
  • Volgens artikel 3:9 Awb had de gemeente de plicht om te toetsen of deze adviezen:
    • Actueel zijn;
    • Correct tot stand zijn gekomen;
    • Zijn gebaseerd op onderzoek of feitelijke onderbouwing.
      Uit Woo-verzoeken blijkt echter dat geen nieuw feitenonderzoek is uitgevoerd. De gemeente heeft de adviezen niet inhoudelijk gevalideerd, wat in strijd is met de wettelijke verplichting.
  • Jurisprudentie (zoals ECLI:NL:RBGEL:2017:2150 en ECLI:NL:RBNNE:2020:2637) bevestigt dat tradities als vreugdevuren alleen geweigerd mogen worden op basis van actuele, objectieve en onderbouwde veiligheidsrisico’s.

Wat willen wij?
Wij verzoeken de gemeente Vlaardingen om:

  • Ons bezwaar gegrond te verklaren;
  • Het besluit om de ontheffing te weigeren te herzien;
  • In overleg te treden met ons, de politie en brandweer om voorwaarden vast te stellen voor een veilig, beheersbaar en verantwoord vreugdevuur tijdens de jaarwisseling.

Samenwerking in plaats van verbod
Wij geloven dat we deze echte Vlaardingse traditie zoals altijd de gewoonte is geweest kunnen organiseren op een manier waar ook de instanties tevreden met zouden zijn. Zoals ook Bert Blase stelt: de kracht van dit soort buurtinitiatieven zit juist in de samenwerking met bewoners en hulpdiensten. Wij roepen de gemeente op om niet vast te houden aan oude besluiten en verouderde standpunten, om geen keuzes te maken uit angst of om dat dit de makkelijke weg is. Kies voor de tradities van je burgers, van de Vlaardingers!

De Marktbuurt is bereid om verantwoordelijkheid te nemen – zoals we al jarenlang hebben gedaan. Wij willen zorgen voor een jaarwisseling die bij Vlaardingen hoort!

 

Lees hier ons bezwaarschrift: Bezwaarschrift tegen besluit om geen vreugdevuur toe te staan.