Gemeente vecht niet voor traditie, HEEL DE STAD, Motie, ONS Vlaardingen, Stadsbelangen Vlaardingen, Traditie niet belangrijk, Verworpen

Gemeenteraadsvergadering 7 november – Ons kleine vuurtje dat niet mag branden – Traditie niet belangrijk

Gisteren 7 november vond in Vlaardingen de gemeenteraadsvergadering plaats waarin een motie werd ingediend door drie partijen: HEEL DE STAD, Stadsbelangen Vlaardingen en ONS Vlaardingen. Het onderwerp was een verzoek voor het gedogen van een klein vuurtje van 20 pallets tijdens het jaarlijkse feest “Marktbuurt Outdoor”. Dit vuurtje, een geliefde en bekende traditie voor ons en veel mensen in de stad, zou een gezellige toevoeging zijn aan het evenement en de traditie die sinds de jaren ´50 bestaat in ere houden. Echter, tot onze grote verbazing en vele andere betrokkenen, werd het voorstel afgewezen door de burgemeester.

De burgemeester gaf als reden voor zijn afwijzing dat hij het besluit had genomen op advies van de brandweer en de politie. Maar wat blijkt? Uit een WoB (Wet openbaarheid van bestuur)-verzoek dat we in 2021 hebben ingediend(hier het verzoek), blijkt dat er helemaal geen advies van de brandweer is gekomen over dit specifieke onderwerp. Wel was er een advies van de politie, die als alternatief voor het toestaan van het vuurtje voorstelde om de vreugdevuren vergunningplichtig te maken. Op die manier zou de organisatie van het evenement kunnen worden gereguleerd en zou er duidelijkheid zijn over de eisen waaraan voldaan moet worden.

De vraag blijft dan: waar baseert de burgemeester zijn beslissing op?

Als het vuurtje vergunningplichtig kan worden gemaakt, wat is dan het probleem? Waarom is de burgemeester zo bang voor dit kleine vuurtje als het toch gecontroleerd kan worden? Waarom wordt er geen compromis gezocht? Het lijkt erop dat de burgemeester niet de juiste feiten of het juiste advies hanteert, en zich daardoor steeds vasthoudt aan zijn ‘nee’. De vraag is dan: is hij bang voor een klein vuurtje, of is het eerder dat hij geen duidelijk beleid wil(durft te) maken?

Wat het nog moeilijker maakt om te begrijpen, is dat er door het jaar heen op meer dan 200 andere plekken in de regio wel vreugdevuren(of paasvuren) mogen worden georganiseerd, vaak zonder de strikte eisen die de gemeente nu voor het evenement in de Marktbuurt stelt (een veiligheidsplan). Waarom is het dan wel toegestaan om op honderden andere locaties vreugdevuren te maken, maar wordt juist deze ene gezellige traditie in onze eigen wijk en stad geblokkeerd?

De burgemeester haalde in de vergadering ook aan dat er vorig jaar een vuurton was gedoogd, maar dat er toen, tot schrik van de brandweer en handhaving, pallets rondom de ton werden geplaatst, waardoor het vuurtje iets groter werd dan verwacht. Het is waar dat de brandweer vorig jaar kwam kijken, maar de brandweer concludeerde dat er niets aan de hand was. Alles zag er onder controle en gezellig uit en ze hebben zelfs nog lekker bij de vuurton en bij het feestje staan kijken. Ook de politie, die langs kwam voor een inspectie, was niet geschrokken van het kleine vuurtje naast de ton. Er was geen gevaar, er was geen chaos en hebben gewoon staan praten met elkaar. Het was onze gezellige traditie die geen enkel gevaar opleverde. Het vreemde aan dit argument/commentaar van de burgemeester is dat hij ´s ochtends tijdens een telefonisch gesprek met ons het volgende zei: “Op een gegeven moment werd het vuurtje wel groter maar het was acceptabel”. De burgemeester spreekt zichzelf dus tegen, was er schrik of was het acceptabel of is dit gewoon een politieke manier om iedereen tevreden te houden?

Daarnaast werd door de burgemeester gesuggereerd dat er altijd een verlangen is naar grotere vuren, mogelijk met kerstbomen, en dat dit zou kunnen leiden tot ‘verkeerde praktijken’. Uiteraard is het een groter kerstbomenvuur waar onze traditie vandaan komt maar dit is een onterechte veronderstelling, aangezien wij als organisatoren van de Marktbuurt helemaal geen verzoek hebben ingediend om een groter vuur te maken. Ook hebben we geen enige intentie om de grenzen van wat we aanvragen te overschrijden. Het gaat hier dus niet om een ongecontroleerde wens naar grotere vuren, maar om het behouden van een mooie traditie.

De burgemeester kiest voor een ‘nee’ zonder duidelijke reden

Wat bijzonder pijnlijk is, is dat de burgemeester stelt dat als we eenmaal het vuur naast de vuurton zouden toestaan, dit de deur zou openen naar ‘verkeerde praktijken’. Dit impliceert een gebrek aan vertrouwen in de Marktbuurt en lijkt te suggereren dat we niet in staat zouden zijn om met de situatie om te gaan. Het klinkt bijna alsof de burgemeester denkt dat de we criminelen zijn die de regels niet respecteren. Dit gebrek aan vertrouwen is niet alleen ongegrond, maar ook onterecht. We dagen de burgemeester uit, probeer het is een jaar te gedogen!

Wat ons daarnaast nog meer pijn doet, is dat we ons niet serieus genomen voelen. Dit gebrek aan respect is ook terug te zien in de manier waarop we als groep behandeld worden. Zoals we gisteren tijdens ons inspreken in de gemeenteraadsvergadering hebben vermeld, hebben we de afgelopen jaren zelfs onbedoeld e-mail ontvangen van de gemeente waarin stond: “We hebben ze waar we ze hebben willen.” Dit voelt echt alsof we behandeld worden als criminelen, en dit soort communicatie versterkt dat gevoel alleen maar. Het is niet alleen een gebrek aan vertrouwen, maar ook een vorm van miskenning van de betrokkenheid en de goede intenties van iedereen betrokken bij De Marktbuurt.

De burgemeester maakt geen ruimte voor dialoog, geen ruimte voor duidelijke afspraken, en kiest in plaats daarvan voor het makkelijke “nee”. Dit is niet alleen een gemiste kans voor een mooie, historische traditie in Vlaardingen, maar het laat ook zien dat de waarde van onze lokale tradities niet serieus wordt genomen door de gemeente. Er wordt meer waarde gehecht aan het vermijden van problemen dan aan het ondersteunen van de gemeenschapszin en het behoud van wat de stad en haar inwoners belangrijk vinden.

Dank aan de partijen HEEL DE STAD, Stadsbelangen Vlaardingen en ONS Vlaardingen

We willen graag onze dank uitspreken voor de drie partijen – HEEL DE STAD, Stadsbelangen Vlaardingen en ONS Vlaardingen – die deze motie hebben ingediend. Zij hebben zich ingezet voor het behouden van een belangrijke traditie voor de inwoners van Vlaardingen en hebben de waarde van dit jaarlijkse evenement erkend. Het is belangrijk dat er politici zijn die de stem van de burgers horen en die zich inzetten voor het behoud van de gemeenschapszin en gewoonten in onze stad.

De motie

Hieronder vindt u de motie die is ingediend door de genoemde partijen:

Lees hier de Motie Aansteekmoment

We hopen dat de gemeente uiteindelijk tot inkeer komt en nogmaals in gesprek gaat met de ons om zo tot een oplossing te komen die zowel veilig als passend is voor dit mooie evenement. Laten we samen werken aan een stad waar tradities gekoesterd worden, in plaats van onze cultuur kapot te maken door onterechte angsten en onduidelijke argumenten.

De waarde van lokale tradities is niet te onderschatten. Ze maken deel uit van wat een gemeenschap definieert, hun identiteit, en wat ons samenbrengt. Laten we deze tradities behouden en ervoor zorgen dat onze toekomstige generaties ook van dit soort mooie momenten kunnen genieten.

Wij blijven strijden!

De Marktbuurt